Židovský perník bez ořechů

14:01

Co lepšího k podzimnímu čaji u krbu než židovský perník? Určitě se najde spousta jiných pokrmů, ale tohle je něco jako je káva, nebo čaj....perník lidi spojuje:-) A obzvlášť rodinu. Venku začíná být sychravo a ve větru poletuje listí, a déšť se ho snaží uzemnit svými kapkami. A vy všichni společně sedíte v teple domova po rodinném, nedělním obědě a povídáte si nad šálkem čaje s kusem perníku:-) K dokonalosti už jen chybí ty ořechy co nám ještě nespadly ze stromu :-D Ano, proto židovský perník bez ořechů. Ale i tak byl skvělej! 

Připravte si
16 lžic změklého másla, je to cca 150 g 
8 lžic hnědého cukru
3 vejce
250 ml medu
1,5 hrnku polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce instantní kávy - můžete zde použít nějakou s příchutí jako já. Použila jsem křupavé mandle.
1 lžička mleté skořice
3/4 hrnku vlašských ořechů - komu už spadly ze stromu, nebo pro ně skočte do obchodu. Ale nemusí v receptu vůbec být. 

Máslo ušlehejte s cukrem do krémovo - hladké struktury a pak postupně zašlehávejte vejce a med. Mouku smíchejte s kávou, kypřícím práškem a skořicí - tohle všechno přijde k tekutému těstu, aby se z toho stalo jedno hladké, kompaktní těsto na perník :-) Kdo bude přihazovat ořechy, tak teď je ten moment! Těsto vlijte do předem vymazaného pekáče, nebo vyloženého pečícím papírem. A vložte ho do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů na 25-30 min. Já ho v horkovzdušné troubě měla za 10 minut.


A teď se už usaďte a vychutnejte si podzim:-) A menší rada na závěr - perník je nejlepší teplý. Když je takový křehčí....polovychladlý spíš. Z teplého by Vás bolelo bříško :-D V perníku je med, který když je teplejší, rozkouzlí ostatní ingredience v perníku, a je tak lepší než studený. Takže ho nezapoměňte vždy na chviličku hodit třeba do mikrovlnky! 


Dobrou chuť

Vaše Markéta

You Might Also Like

0 komentářů