Zelňačka

22:44

Zelňačku vůbec doma nedělám. To přiznám hned. Tohle je moje druhá:-) A teď to asi bude s každým takovým českým jídlem, protože mne na podzim přepadá na ně chuť:-) Stejně tak se to má se zelňačkou. Typické jídlo co zahřeje a zasytí v tomhle nečasu. A vy můžete s teplými ponožky na nohou s usrkávající teplou polívkou jen zírat ven jak prší, nebo sněží a říkat si jak je Vám dobře:-) 

Připravte si na 4-6 porcí
4 větší brambory
500 g kvalitního kysaného zelí
kelímek smetany ke šlehání
1,5 l vývaru nebo vody
1 pikantní klobásu 
2 cibule
2 lžíce sádla
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
3 kuličky celého pepře
3 lžíce sladké papriky - můžete i špetku uzené.
1 lžíci hladké mouky
kmín podle chuti
sůl a pepř

Postup
Oloupejte si brambory a nakrájejte na kostičky. Udělejte to samé s cibulí a i se zelím - to jen zlehka překrájejte. Na rozpuštěným sádle osmahněte cibulku a přidejte sladkou papriku a nechte rozvonět, ale pozor ať se nespálí a nezhořkne. Přihoďte zelí a okořeňte kmínem, novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem. Přihoďte brambory a už jen čekejte dokud vše nezměkne. Až to bude tak na 5 minut vhoďte nakrájenou klobásu. Pak už jen stačí mouku rozmíchat ve smetaně a nalít do polévky a míchat do zhoustnutí. Polévku taky můžete zahustit jen jíškou z másla. A můžete jí dochutit i cukrem nebo octem. Jak Vám bude chutnat. Když budete mít ale kvalitní zelí, tak vše bude jak  má být. 

Vhoďte si do talíře bobek zakysané smetany a posypte kmínem. To je teprve mňamka:-) A rozpečte si klidně k polévce bagetku a nebo krajíc chleba.

Dobrou chuť

Vaše Markéta

You Might Also Like

0 komentářů