Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

17:57

Pečené brambory jsou skvělé, když nevaříte nijak honosné jídlo a chcete ho povznést. Jako třeba pro mého přítele není honosná restovaná zelenina na másle. Kdyby byla s kusem masa, tak to by byla jiná liga, jak by řekl :-D No, a já začala přemýšlet jak mu ty dny bez masa trochu vylepšit a taky zlepšit jeho myšlenky na zeleninu :-) A pak mne napadlo udělat brambory tak trochu jinak. Bílý jogurt, zakysanou smetanu, nebo tvaroh většinou doma máme všichni kdo rádi vaříme a o bylinkách ani nemluvím. Takže není vůbec těžké se do takových pečených brambor s omáčkou pustit! 

Připravte si na brambory a omáčku
tolik brambor vcelku pro kolik osob je budete péct
olivový olej na potření
1 vaničku tvarohu, nebo zakysané smetany, jogurtu - je to na vás
citrónovou šťávu
pepř, sůl
bylinky na dochucení jaké máte nejraději
a podle chuti můžete i sýr na posypání

Postup na brambory
Brambory omyjte a usušte. Na plech vyložený pečícím papírem je položte suché a potřete je olejem. Do již předehřáté trouby na 180 stupňů brambory vložte na 20-30 minut. Brambory můžete ještě před vložením do trouby posolit. Když brambory jsou hotové, vyndáme je, a opatrně je rozkrojíme navrchu tak, aby nám nevznikly dvě půlky. Do řezu přijde totiž omáčka. 

Postup na dip, nebo-li na omáčku
Během pečení brambor máme dostatek času kouzlit s omáčkou. Tady vás nejvíc povede chuťová fantazie, protože do omáčky můžete přidat všechno co máte rádi a nebo co vám kuchyň nabídne. Já zvolila tvaroh, petrželku, hodně soli a pepře a nakonec šťávu z citrónu. Nemělo to takový říz jako třeba s koprem, ale má kuchyň mi vydala tyto ingredience. Je nespočet možností. Kopr, kyselé okurky, rozmarýn, tymián, koriandr, kari....záleží jen na vaší chuti. To pak stačí jen vše přihazovat do základu omáčky, tedy do tvarohu, jogurtu atd. a už jen nedočkavě koukat do trouby kdy už ty brambory budou:-) 

Omáčka je hotová, brambory jsou hotové. Tak honem brambory naplnit a nakrmit již hladovou rodinu u stolu:-) 

Pozor na velký řez v bramboře, jinak vám omáčka vyteče přesně jako mně :-) 

Dobrou chuť

Vaše Markéta

You Might Also Like

0 komentářů